A hátsó udvar felújításának történeti áttekintése

A veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola 1987-ben épült, tehát 25 éves. Az épülethez tartozó belső udvar állapota az eltelt évek alatt folyamatosan romlott. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a szintkülönbségek miatt az esővíz lemosta a földet a zöld területekről. A telepített növények egy része elpusztult vagy elöregedett, a megmaradt fák és cserjék gyökerei pedig már balesetveszélyesen kiálltak a földből.

Iskolánk vezetése és nevelőtestülete mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy diákjaink tiszta, rendezett, balesetmentes és esztétikus környezetben töltsék napjaikat. Az udvar felújítása ezért is volt nagyon fontos számunkra.

Az előkészületek már 2010-ben megkezdődtek. Először megkérdeztük a gyerekeket, ők mit szeretnének, milyen ötleteik vannak az udvar szépítésére, élhetőbbé tételére. A kisebbek lerajzolták, a nagyobbak leírták elképzeléseiket. A megvalósítható javaslatokat, kívánságokat figyelembe vettük a tervezés során.

A környezetrendezési tervet szakemberek készítették, akik a kivitelezésben is segítettek, így biztosított volt a szakszerű megvalósítás.

A felújítás első ütemében támfalrendszer építésére került sor úgy, hogy az udvar biztonságos, jól használható keretet biztosítson tanulóink számára szabadidejük eltöltéséhez.

A terület megfelelő kialakítása után a növények telepítése következett. Az új kert kialakításakor elsődleges cél volt az egészséges fák és bokrok megőrzése, ezért a támfalrendszer vonalvezetése alkalmazkodik a meglévő növényállományhoz. Az újonnan kialakított területre ültetett cserjék, évelő és kúszónövények változatossága megtöri a támfalrendszer monoton, szabályos képét, üde, élő színfoltként jelennek meg az épített környezetben. Az átépítés során megnövekedett zöldfelület látványában ellensúlyozza, funkciójában pedig kiegészíti az udvar burkolt felületeit.

Az udvar használhatóságának növelése érdekében kültéri bútorokat  helyeztünk el. A mobilizálható hatszögletű asztal, a filagória, a pihenő padok olyan közösségi terek kialakítását teszik lehetővé, melyeket a gyerekek nem csak szabadidejükben, hanem tanítási órákon is szívesen használnak.

A projektet anyagilag támogatta iskolánk alapítványa, kaptunk segítséget az önkormányzattól, valamint sikeresen pályáztunk kültéri bútorok, játékeszközök, sporteszközök beszerzésére is. Iskolánk szülői munkaközössége is hozzájárult a felújításhoz, elsősorban fizikai munkával segítették a kivitelezést.

A megújult környezet gondozásában, fenntartásában aktív szerepet szánunk tanulóifjúságunknak. Meggyőződésünk, hogy a közvetlen környezetük iránt érzett felelősségük kialakításával erősödik természetszeretetük, fejlődik környezettudatos gondolkodásuk. Diákjainkon is múlik, hogy a megszépült udvarra még sokáig büszkék lehessünk.

Fotó: Cseh Zoltán